Kaffehjulet er udviklet af Special Coffee Association (SCA) og World Coffee Research (WCR) og er resultatet af den største og mest omfattende forskning inden for kaffe og har til formål at hjælpe med kortlægning af kaffens smag og aroma.

Sådan bruges kaffehjulet til bestemmelse af smag

Start i den inderste cirkel på smagshjulet og identificer kaffens nøgle-smag, tænk ikke på undertoner, men den første smagsnote, der falder dig ind. Tag igen en tår af din kaffe, og vurder nu udfra din første smags oplevelse (nøgle-smagen), hvilke undertoner, oplever du i munden?
Kaffe kan have mange undertoner, så overvej, om der er flere toner og hvilke, der er mest ligefremme.

Kaffens mundfølelse;
body og syrlighed, konsistens og eftersmag beskrives ud fra den oplevelse du får lige når kaffen kommer ind i munden og rammer tungen.

Syrlighed: Hvordan føles kaffen i munden? Syrlige kaffer smages bagerst i munden og føles frisk og skarp, hvorimod kaffe med lav syrlighed er glattere og mere vedvarende i munden.

Body: Når man taler om body, handler det om, hvordan kaffens føles i munden – er den tung, fyldig eller let? En tung eller fyldig kaffe har en mere intens smag, hvor lettere kaffer typisk har en kort eftersmag.

Konsistensen: Hvordan føles kaffen i munden – er den fx tung eller let, cremet , blød eller tyk. En tung kaffe vil ofte give en langvarig oplevelse.

Eftersmag: Hvad oplever du, når du har sunket kaffen? Nogle kaffer har en meget langvarig eftersmag, som kan smages længe efter – eftersmagen kan være mange ting, bl.a. blød, tung, langvarig, bitter og kort.

Sådan laver du  din egen cupping

 

Kaffehjulet