Hvordan laver du din egen cupping?

Cupping er kaffesmagning. Når du laver en cupping, vil smagen af kaffen blive mere nuanceret og meget mere avanceret. Kaffe er meget komplekst med raffinerede aromaer, tekstur og smag, som kan være svære at beskrive. Til at beskrive kaffesmagen kan man
benytte kaffehjulet. Læs mere om kaffehjulet her.

Når vi smager kaffe bruges vores smagsløg som registrere de fem grundsmage: salt, sød, sur, bitter og umami. Vores smagssans er nært forbundet med lugtesansen, hvilket giver smagsoplevelsen flere dimentioner, da vi kan kan opfatte flere lugte end smagstoffer.

En cupping laves typisk med 3-5 forskellige kaffetyper. Afhængig af øvelse kan man vælge meget forskellige kaffebønner eller tæt beslægtede kaffebønner.

Til en cupping skal du bruge:

• 3 slags kaffebønner
• Kopper i samme størrelse (200-250ml)
• Ske
• Kaffekværn
• Vægt

Sådan gør du:
1. Afvej 12 gram hele kaffebønner og mal dem i en medium formalingsgrad
2. Duft til den malede kaffe, og overvej hvilke noter, du oplever i duften
3. Bring vand i kog, og lad det køle ned til 90-94C.
4. Hæld 200ml vand ud over bønnerne og sørg for, at kaffen gennemvædes
5. Lad kaffen trække i 4 minutter – duft til den undervejs og sammenlign med tidligere
6. Når trækketiden er ovre, røres der tre gange i overfladen, så kaffen falder til bunds
7. Fjern skum og flydende partikler med en ske
8. Når kaffen er kølig nok til at smage på, dyppes skeen i, og du skal nu slubre kaffen fra skeen
9. Nu er det tid til at vurdere kaffen på smagsnoter, mundfølelse osv.

Når kaffens smag vurderes ved brug af forskellige termer til beskrivelsen:

Mundfølelse (body/syrlighed)

Mundfølelsen handler om, hvorvidt kaffen er syrlig, fyldig, tør og lignende. Hvad føler du, når kaffen rammer tungen? Her skal du vurdere syrlighed og body.

Syrlighed: Hvordan føles kaffen i munden? Syrlige kaffer smages bagerst i munden og føles frisk og skarp, hvorimod kaffe med lav syrlighed er glattere og mere vedvarende i munden.

Body: Når man taler om body, handler det om, hvordan kaffens føles i munden – er den tung, fyldig eller let? En tung eller fyldig kaffe har en mere intens smag, hvor lettere kaffer typisk har en kort eftersmag.

Konsistensen

• Hvordan føles kaffen i munden – er den fx tung eller let, cremet , blød eller tyk. En tung kaffe vil ofte give en langvarig oplevelse.

Eftersmag

• Hvad oplever du, når du har sunket kaffen? Nogle kaffer har en meget langvarig eftersmag, som kan smages længe efter – eftersmagen kan være mange ting, bl.a. blød, tung, langvarig, bitter og kort.

Smagsnoter

Til at beskrive smagsnoter i kaffen bruges kaffehjulet. Brug kaffehjulet fra inderste cirkel og arbejd der udaf.
Læs mere om Kaffehjulet her.